Date

09 september 2023

Time

Start rondgang
14:00

Location

Nicolaaskerk
Nicolaaskerk, Brouwershaven

Labels

Forum Hadriani,
Harmonie

HAR: Dubbelconcert Brouwershaven: Slotmanifestatie ‘t Waeter komt

Onze vereniging is uitgenodigd om een dubbelconcert uit te voeren samen met Muziekvereniging Apollo uit Brouwershaven.

14:00 uur Rondgang Drumband Apollo

14:30 uur Dubbelconcert Brassband en drumband Apollo en Harmonie Forum Hadriani

 

Deze optredens zijn  i.v.m. het afsluiten van de expositie: ‘t Waeter komt! in de Nicolaaskerk in Brouwershaven.

De Watersnoodramp van 1953 heeft ook Brouwershaven getroffen. Deze expositie voert u 70 jaar terug in de tijd. U maakt kennis met de enorme impact van de overstroming op de burgers en op de gebouwen in Brouwershaven. Tot op de dag van vandaag worstelt De Nicolaas met al het achtergebleven zout in de muren.

De expositie toont u verder de herstelwerkzaamheden in en rond Brouwershaven en de karakteristieke sporen welke tot op de dag van vandaag nog zichtbaar zijn.

Forum Hadriani heeft een bijzondere band met Brouwershaven en zeker ten tijde van de Watersnoodramp van 1953.

Het volgende fragment komt uit het 100-jarig jubileum boek van Forum Hadriani:

De watersnood van 1 februari 1953 

Een van de vele getroffen plaatsen op het eiland Schouwen Duiveland was Brouwershaven. De stormvloed in de beruchte nacht van 1 februari 1953 maakte korte metten met het eiland, dat geheel overspoeld werd, behalve een smalle strook duinen.Brouwershaven werd in z’n geheel geëvacueerd. Een schrale troost had men, in vergelijking tot vele verdronken gemeenten, in Brouwershaven zelf waren gelukkig maar weinig doden te betreuren.

Uit alle delen van ons land en Europa kwam de hulp opdagen. Ook Voorburg bleef hierin niet achter en adopteerde de gemeente Brouwershaven.  In juli 1953 bracht Forum Hadriani voor het eerst een bezoek aan de gemeente wat door de plaatselijke bevolking enorm op prijs werd gesteld.

Forum Hadriani in Brouwershaven

“Met vliegende vaandels en slaande trom” trok Forum Hadriani onder het spelen van een vrolijke mars zaterdagmorgen Brouwershaven binnen. Voor de huisdeuren, achter alle vensters stonden de Brouwernaarshavenaren met blijde gezichten. Het leed om de watersnood, de zorgen voor de toekomst werden voor een ogenblik vergeten. De voorzitter, de heer G.A. Koppe, fungeerde als tambour-maître. Hij gooide de tambour-maîtrestok de lucht in of hij nooit anders had gedaan.

‘s-Middags werd in de plaatselijke muziektent een concert gegeven waarvoor heel Brouwershaven was uitgelopen. Na afloop werd met de Drumband voorop nog een muzikale rondgang door het dorp gemaakt. Forum Hadriani heeft toen in Brouwershaven heel wat vrienden gemaakt en dat resulteerde in een tweedaags bezoek van hun muziekvereniging “Apollo” aan Voorburg.Apollo in Voorburg

Op zaterdag 11 september ging Forum voor de tweede keer naar Brouwershaven voor een concert en een taptoe. Ditmaal werd et het ongeveer 70 leden tellende gezelschap bij gastgezinnen overnacht. Het stram marcherende muziekgezelschap uit Voorburg oogstte veel bewondering en de nummers die op het concert ten gehore werden gebracht waren van een hoog niveau.